вторник, 4 апреля 2017 г.

Teema 8.



Kaheksas teemas pakuti vaadelda IT-juhte erinevaid rolle. Neid jagati kuueks tüübiks:

juht (leader) – juht peab nägema lõpptulemust väga selgelt ning tema ülesanneks on viia meeskonda tulemuse saamiseni. Ta peab looma sobilikku töömeeskonda ning valima õiget strateegiat.

teavitaja/suhtleja (communicator) – väga oluline aspekt selleks, et juht oskaks õigesti jagada infot ja seletada tööülesandeid niiviisi, et need oleks meeskonnale arusadavad.

treener/juhendaja (coach) – juht peab suutma motiveerida töölisi töö käigus ennast arendada. See protsess potensiaalselt võib palju aega võtta, kuid protsessi tulemusena tõuseb tulemuste kvaliteet ja üldjõudlus.

mentor/õpetaja (mentor) – mentori roll on treeneri rolliga sarnane. Erinevus seisneb selles, et mentor tavaliselt töötab isiklikult töölise- või väiksema grupiga. Tööd tehakse kauem ja intensiivsem. Selline mentor peab väga detailselt strateegiat juurdlema.

arengumootor (change agent) – minu arvates on just selline oskus meie kiiresti arenevas maailmas tähtsaim. Juht aitab luua organisatsiooni mis suudab erinevate muudatustega kohandada. Hetkel tehnoloogiat arendatakse väga kiiresti ja muudatuste tempot suurendatakse ka. Seega selline oskus on väga väärtuslik.

ülemus (power broker) – juht kasutab võimu.

Analüüsida tuntud IT juhtide rolle on päris keeruline kuna me saame infot nende kohta peamiselt massmeediast, mistõttu meil puudub terve pilt top juhtidest. Selge on see, et igas valdkonnas juht kõigepealt peab oskama ennast analüüsida, oma tugevaid ja nõrgaid juhtimisoskusi teada. Ning vajadusel leida asendajat kes vajalikke oskusi omab (1 ja 2).

Ma proovin analüüsida Bill Gatesi oskusi ja rolle juhina. Kõigepealt saab öelda, et ta ise väga hästi teab IT valdkonda ja omab mentori ja treeneri oskusi. Algusest peale tahtis ta teha Microsoftist gigant korporatsiooni, tal oli selge pilt edasiliikumiseks. See on heaks näitajaks, et tal on liidri roll ka olemas. Leidsin infot ka sellest, et ta väga rangelt töötajaid valib. Sageli võttis tööle oma tuttavaid, kelle tugevaid ja nõrgaid kohti ta varasemalt juba teadis. See räägib sellest, et ta oskab luua õiget meeskonda edasise koosarendamise- ja tulemuste saavutamisega, mis on liidri rolli näitajaks ka. Bill rakendab innovatsiooni meetmeid pidevalt ja investeerib raha erinevatesse tehnoloogiatesse. Ta saab aru, et mõned nendest kokkuvõteks edu ei saavutagi. Kuid tema jaoks on selge, et tänapäevases maailmas tuleb uusi tehnoloogiaid kiiresti arendada. Ainult sellel juhul saab ta turul konkureerida. See osa näitab arengumootori rolli (3 ja 4). Mul tekkis selline arvamus, et Bill Gates on rohkem liider, kuid tal on kindlasti olemas teiste rollide tunnused ka.

Teine IT juht, keda ma proovin analüüsida, on Mark Zuckerberg. Mark Zuckerberg on tugev isik oma valdkonnas ja armastab seda mida ta teeb nagu Bill Gates. Tal oli selge visioon ja see visioon on seni elus. Visiooni põhimõteks oli luua enam avatud maailma ja anda võimalust inimestele vaba info jagamiseks, mis on liidri rolli näitajaks. Mark rakendab innovatsiooni sotsiaalvõrgus ja, kuigi mõned nendest on ebaedukad, ei karda ta nendest loobuda. Ta väga kiiresti adapteerub muutvas situatsioonis. Näiteks, inimesed hakkasid Facebooki kritiseerima seetõttu, et seal pole isiklik elu kaitstud. Siis tehti muudatusi, et kasutaja ise võiks valida Facebooki konto avalikkust ja saaks muuta kontot nii nagi kasutajale endale on vajalik - arengumootori näitajad. Facebook valib endale sobivaid töölisi vestluste kaudu. Kui inimene lõpuks astub tööle peab ta kohe koolitust läbima kus ta vajalikke oskusi saab. Oskused tulevad kogemuste abil, kuid tööhimu peab kohe ka olema - meentori ja treeneri roll (5 ja 6). Kokkuvõttes, minu arvates on Mark Zuckerberg pigem treener/juhendaja.



Allikad:

1 - https://www.sagamorepub.com/files/lookinside/304/9302-li.pdf

2 - https://beta.wikiversity.org/wiki/IT_eetilised,_sotsiaalsed_ja_professionaalsed_aspektid/IT_juhtimine_ja_riskihaldus

3 - https://mubbisherahmed.wordpress.com/2010/08/23/bill-gates-chairman-microsoft-management-style-and-cios/

4 - http://theyouthimpact.org/what-makes-bill-gates-a-great-leader/

5 - https://www.linkedin.com/pulse/7-qualities-make-mark-zuckerberg-ace-ceo-priya-florence-shah

6 - http://www.inc.com/ekaterina-walter/as-zuckerberg-turns-30-leadership-lessons.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий