понедельник, 20 февраля 2017 г.

Teema 2

Enne veebi tulekut ehk 1991 aastal juba paljud ettevõtted tegelesid arvutimängude ja mängukonsoolide tootmisega. Ja tuntumaid nendest olid Nintendo(1), Sega Interprises(2), Konami (3), Namco (4). Arvitumägude ajalugu hakkas 1950-ndatel, kuid arvutimängud saavutasid oma populaarsust alles 1970-nditel.

Esimene laialt tuntud arvutimäng oli Spacewar!, mis ilmus 1962 aastal (5). Videomängude kuldne aeg oli 1978-1982a, millal Namco hakkas tootma arkaadi žanris mänguautomaate. Kõige populaarsem nendest oli: Galaxian (pilt 1), Pac-Man, Donkey Kong jne. 1983 aastal Nintendo esitas Mario Brosi. (6). Koos arvutide ja konsoolide arenemisega arenesid ka mängud. Kuid kõige populaarsemad mängud olid mitu korda ümber kirjutatud ja uuendatud. Hetkel veebikasutaja saab vabalt leida samad mängud flash versioonis ja vabalt mängida. Üldjuhul mängude tootmise ettevõted olid juba enne veebi tulekut ja veelgi edukamalt tegutsevad ka tänapäeval.  

 
Pilt 1. Galaxian.

Teises osas räägin natukene tekstipiiparist, mis on tänäpäeval tavakasutusest kadunud. Inimene, kes tahtis saata sõnumi, pidi helistama operaatorile ja ütlema sõnumi teksti ja abonendi numbri. Signaali kannataksid edasi raadioaparaati abil tekstipiiparile. Tektipiipar peab pidevalt “kuulama” fikseeritud raadiosagedust. Tekstipiipar aktiveeritakse oma numbrile vastavalt, siis tuleb signaal ja sõnumitekst(7). Tänapäeval tektsi ja toonipiiparid kasutatakse ainult haiglases (Eestis mitte) ja sõjaväes. Kuid ilmselt varsti see sureb ka välja. Samsung koos CellTrust-ga hakkas looma süsteemi, mis asendab tekstipiipari süsteemi. Antud süsteem nimetatakse PULSE-ks ja ta töötab telefonide (Galaxy) ja käekellade (Galaxy Gear) kaudu. Antud süsteem peab lahendama põhilisi tekstipiipari probleeme: pimedad tsoonid ja andmete kaitsmine (secureSMS). 

Rohkem sellest süsteemist: https://www.youtube.com/watch?v=Rl1ZUn5fLF4
Naljakas reklaam tekstipiiparist: https://www.youtube.com/watch?v=ZGpNzimt22k


Комментариев нет:

Отправить комментарий