вторник, 14 марта 2017 г.

Teema 5. Ole inimene (Remember the human).



Internetis nagu reaalelus on head ja pahad inimesed olemas. Ja igalpool inimestel olemas võimalus valida kellega suhtleda võib. Kahjuks on onlainis vahel raske sellest aru saada kellega tegemist on. 

Tihti kuulsin sõbrannadelt, et internetis on väga palju “alfonse”, kes romaantiliste suhetega alustavad aga pärast raha naistest imevad. Põhjusi saab olla palju, näiteks, ajutilised finantsilised probleemid. Või raha selleks, et kohtuda reaalelus kui inimesed erinevates linnades elavad. 

Mul oli kogemus internetis töötamisega. Mõned töökohad olid sellised, et inimesed lubasid algul maksta, kuid pärast raha mina kätte saanud ei ole. See oli tavaliseks valetamiseks ajal millal mina vist üheksandas klassis õppisin. Aga samal aastal leidsin endale ühe normaalse töö internetis. Töö sisu oli selles, et loodi mitu portaale, kuhu firmasid või inimesed oma kuulitusi panid. Näiteks, firma tahab osta 100 tonni värvilist metalli. Teine ettevõte müüb värvilist metalli ja kirjutab sellest kuulutuste portaali. Minu tööülesanneks oli neid kuulutusi e-posti kaudu kokku panna. Keskmiseks tunnitasuks oli 4 dollari. Peale sellist tööd mina pole rohkem normaalseid tööpakkumisi internetis leidnud. Kogu aeg oli pettumus.

Kui mängude maailma analüüsida, minu kogemus ütleb, et seal on palju probleeme eetikaga enam alaealistel mängijatel. Nad on häbematud täiskasvanutega võrreldes. Kuid see on tava asi, et noored on julmemad. Ja seal nad tunnevad enda karistamatust. 

Sotsiaalvõrke kasutatakse nii heade tegevuste jaoks kui vastupidi. Näiteks, head tegelased saavad luua gruppe ja aidata teisi inimesi. Selliseid gruppe on Eestis ka olemas, mis aitavad vaesemaid ja vanemaid inimesi. Vastandiks sotsiaalvõrgus on inimesi, kes manipuleerivad alaealistega mis võib vahel isegi enesetapuni viia. Viimastel kuudel Eestisse jõidis selline ohtlik mäng nagu “Jookse või sure” (1), Venemaal nimetatakse ta“Синий кит”. Seega, internet saab olla nii kasulikuks kui ohtlikuks kohaks eriti alaealiste jaoks. 

Allikad:

Комментариев нет:

Отправить комментарий