среда, 29 марта 2017 г.

Teema 7. IT profi Eestis 2017 aastal.



Minu arvates professionaalsust saab hinnata vaid valdkonda tervikuna analüüsides. Kuna IT valdkond koosneb mitmetest erinevatest valdkondadest, siis pole võimalik väita, et inimene on professionaal terve IT valdkonnas.

Arvan, et inimene saab saavutada professionaalsust oma valdkonnas peamiseslt sii, kui ta pidevalt õpib ja uurib uusi asju mis IT valdkonnas ilmuvad. IT valdkonda pidevalt arendatakse ja muudetakse. Inimene peab suutma iseseisvalt õpima. Kaasajal IT profi peab tundma hästi kõiki muudatusi mis IT valdkonnas toimuvad. Ning väga hästi teha seda tööd kus ta ise töötab. Näiteks, professionaalne Java programmeerija ei pea teadma kõike kitsendusi PHPs, kuid vajadusel saab programeerida ka PHP keeles.

Teiseks oskuseks on see, et IT spetsialist peab vajadusel kiiresti ümber õppima. Näiteks IT spetsialist programmeeris Java keeles, aga nüüd tuleb teha tööd phyton-ga. Tavaliselt head programmerijad kiiresti hakkavad kirjutama teises keeles. Sellist programmeerimiskeelte mitmekesisust hinnatakse tööandja poolt.

Kolmandaks, IT spetsialist peab teadma vähemalt ühte võõrkeelt, IT valdkonna puhul piisavalt valdama ka inglise keelt.

Need asjad, mida ma üleval kirjutasin, on loogilised ja vaevalt kannatavad kriitikat. Kuid tahaks veel liisada oma arvamust, kuidas ma näen IT professionaale tulevikus. Kuna tänapäeval kiiresti arendatakse just tehisintellekti, siis kaasaegne IT spetsialist saaks juba praegu hakata tegelema selle haruga. Tundub nii, et sellel valdkonnal on suur potentsiaal.

Veel arvan, et teise tüüpi tugevad IT spetsialistid hakkavad “sündima” ka teistes valdkondades. Näiteks inimesed, kellel esimene kõrgharidus ja töökogemus ei ole seotud IT valdkonnaga. Toon näidet - põllumajanduse erialaga inimene hakkab programmeerima enda jaoks vajalikke programme (sellise tendentsi ma juba märkasin). Küsimus seisneb selles, kas ta hakkab ka edasi ennast arendama IT sfääris või mitte. Teiseks näideks on bioloogia ja IT valdkonnad, siis kohe tuleb biokiberneetika pähe. Tulevikus selliseid seosi peab palju rohkem olema.

Комментариев нет:

Отправить комментарий