понедельник, 15 мая 2017 г.

Teema 14



Eetika ja IT.

Selle teema raames mina hakkasin uurima erinevate IT firmade eetikakoodekse ja üldeetikakoodekse IT sfääris, mis ei olnud konkretse ettevõtega seotud.

Venekeelses võrgus on väga palju üldeetikakodekse, mis olid erinevates IT õpeasutustes koostatud. Kuid leidsin ühe firma üles kus olid kodulehel eetikakodeksid ka ülesse pandud. Firma nimetuseks on „Комплексные медицинские информационные системы“ (Kompleksseid meditsiinilised infosüsteemid) ehk „К-МИС“ (1).

Esimene lõik on seotud klientitega. Firma pakub klientidele infotehnoloogilisi lahendusi ja produkte, mis lihtsustavad tööd meditsinilises valdkonnas. Samal ajal isiklikud andmed on hästi kaitstud. Firma tegevust teostatakse Venemaa riigiseaduse alusel.

Teine punkt oli seotud aktsionääridega. Firma järgib rahvusvahelist IMIA kodeksi ning garanteerib intellektuaalse omandi säilitamist ja suurendamist.

Kolmas osas jutt on partneritest. Firma pakub teenuseid, mis vastavad Venemaa riigiseadusele. Firma koolitajad läbivad seminaare, kus käsitletakse kuidas nende produkte kasutada saab ja produktide täis dokumentatsioon on kodulehel olemas. Teiste sõnadega teemat interpriteerides koostööd partneritega teostatakse tihedalt.

Neljandas osas räägitakse töölistest. Püütakse luua mugava töökeskkonda ja pakkuda piisavalt arenguvõimalusi. Tasu on tööturul konkureeriv. Kõikidel töölistel on võimalust juhtkonnaga suhelda. Tööliste kvalifikatsiooni pidevalt tõstetakse. Iga tööline vastutab oma töö tegevuse eest kolleegide-, partnerite- ja juhatajate ees. Ning arvestatakse firma saladuse reeglitega.

Eelviimases osas räägitakse kollegidest teistest firmadest. Firma pakub koostööd ning kogemuse vahetamist. Organisatsioon pidevalt koolitab medetsiilise- ja IT-personali. On olemas programme tervishoiu ülikoolidega, mis annab võimalust kasutada firma toodeid õppe- ja teadusprotsessides.

Viimases osas räägitakse konkurentidest. Firma pakub vastastikust lugupidamist ja lahendusi riigiseadusel baseerudes.

Minu meeles koodeksis oli kirjutatud üldinfo, mida saab iga firma kohta kirjutada. Ainukeseks meeldivaks informatsiooniks oli see, et nad teevad koostöö tervishoiu kõrgkoolidega. Ning annavad võimalust firma toodeid õpeprotsessides kasutada. Tahtsin leida mitteametlikku infot ettevõte kohta, näiteks, mida firmast endised töötajad räägivad. Kuid ei leidnud mitte ühtegi negatiivse kommentaari. Leidsin nende fotopilte korporatiividest ja suvepäevadest. Esmapilguga vaadates tundub nii, et tegemist on sõbraliku kollektiiviga ja ettevõtes on tõesti mugav töökeskkond. Kellel on konto sotsiaalvõrgus vk.com olemas, pilte saab vaadata siit: https://vk.com/kmis_club



Allikad:

1 - http://www.kmis.ru/site.nsf/pages/kodeks.htm

Комментариев нет:

Отправить комментарий