вторник, 2 мая 2017 г.

Teema 12.



Tänases teemas ma uurisin millised uuemad seadmed on turul olemas, et lihtsustada raske puuega inimeste arvutiga tööd. Analüüsisin neid inimesi, kellel on liikumisraskused tuvastatud, kuid nägemisega probleeme ei ole.

Ameerika ettevõte LC Technologies lõi seadme, mis annab võimalust inimestele vaid silmadega liigutades arvutit kasutada. Viimase seadme nimetus on Eyegaze Edge, mida kasutab Stephen William Hawking (Joonis 1).



Joonis 1.

Tööprintsiip: display paigaldatakse nii, et inimesele oleks mugav ta peale vaadata. Monitoori all on olemas kaamera, mis jälgib kuhu seadme kasutaja vaatab. Videomaterjali tutvumiseks, kuidas seade koos arvutiga töötab saab vaadata siit: https://www.youtube.com/watch?v=zj-GTVcIbPQ&t=1s

Seadmete abil on juba kirjutatud 12 raamatut (1). Minu arvates, on see väga hea lahendus, kuid aga liiga kallis - 9000$.

Teine leiutis, mis minu jaoks oli huvitav on HeadMouse Nano (Joonis 2).




Joonis 2.

Sellega saab kasutada arvutit inimese pea liigutades ja vajaliku tegevust saab valida lülitisega mis asetseb suus või ajutiliselt pea fikseerides. On oodavam eelmise variandiga võrreldes: 1200-2000$.

Kolmas osas - lühidalt tahaks rääkida artiklist, kus inimene proovib erinevaid seadmeid, kus saab arvutiga ainult silmadega liigutades töötama (2). Autor proovis kolm seadmet - Tobii REX, Tobii EyeX, TheEyeTribe.

Tobii REX ja Tobii EyeX annavad hea võimalust süle- ja tahvelarvutitega töötamiseks.

Rohkem informatsiooni autor annab just kolmandast variandist ehk TheEyeTribe-st. Põhjuseks on ta kõige odavam hind - 99$. Miinuseks - tuleb leida kaamerast õiget kaugust. Selle jaoks autorile tuli teha sellist hoidiku (Joonis 3). Teine miinus, et programme tuleb kirjutada ise, et arvutit kasutada saaks. Mõnda programmi autor kirjutas ja pani avatud lähtekoodiga gitHubis, linki saab samas artiklis leida. Kuidas tema poolt kirjutatud programmid töötavad, saab vaadata videos: https://www.youtube.com/watch?v=O68C4d2SNC8



Joonis 3.

Kolmas miinus oli selles, et on raske alati prillides töötada. Mõnikord seade kaotab ühendust silmadega.

Kokkuvõte. Tore, et raske puuega inimesed saavad arvuteid kasutada, teha tööd ning raamatuid kirjutada. Kuid seadmete hind on liiga kallis. Need seadmed, mis maksavad vähem ei ole nii kvaliteetsed ja vajavad lisatarkvara. Meeldiv oli teada saada inimesest, kes kirjutas TheEyeTribe jaoks tarkvara avatud lähtekoodiga ja jagas ta tasuta.


Allikad:

1 - http://obzor.press/press/16027-texnologii-dayut-lyudyam-vozmozhnost-spravitsya-s-invalidnostyu

2 - https://habrahabr.ru/post/208108/







Комментариев нет:

Отправить комментарий